2014. március 13., csütörtök

Loft előtanulmány II.



Elhoztam a második részét is a lofttokról szóló előtanulmányomnak. Ebben a második részben inkább a képek dominálnak, de ez természetes, mivel egy kép sokkal többet elmond, mintha csak írnék. Jó szórakozást!

A loftok belső építészeti jellemzői

Mivel az első loft-lakók üzemi épületekbe költöztek be, és ma ezek az objektumok szolgálnak lakóhelyként, ezért a loftok belsőépítészeti jellemzőiről csak eredeti funkciójukat bemutatva lehet beszélni.
Az ipari épületek térszervezése a nagyüzemi termelés követelményeihez igazodott. A tágas, összefüggő csarnokokban gépsorok álltak, és rengeteg munkás dolgozott. Mivel a gépek óriásiak voltak, ezért a hat méteres belmagasság sem volt ritka. A sokszor vakolatlan téglafalakat a padlótól mennyezetig érő ablakok tagolták, melyek a munkához szükséges fényt biztosították a dolgozóknak. Mivel az esztétika nem volt fontos szempont az üzemek belső kialakítása során, ezért a gépészeti elemeket (csöveket, vezetékeket) nem a falakban futtatták, és nem takarták el álmennyezettel, hanem a falakon kívül vezették. Az üzemcsarnokok óriási egybefüggő tereit csak a statikai funkciót betöltő oszlopok és támpillérek szabdalták. 

Ablakok:



Belmagasság:

Tagolatlan terek:




 Az üzemcsarnokok praktikus előnyei a lakóingatlanként való hasznosítás során másképp mutatkoznak meg. Az óriási ablakok rengeteg fényt biztosítanak, így a világosság a loftok egyik védjegye. Az eredetileg célszerű szempontok miatt óriási belmagasság a funkcióváltás során a térélmény biztosításával elérte, hogy a lakók a városi forgatagból kiszabadulva szabadabban érezhessék magukat otthonukban. A belmagasságot pedig sokszor használják galéria építésére, ami a hasznos lakóteret növeli, viszont a közös légtérnek (és a még így is tekintélyes belmagasságnak) köszönhetően nem szűkíti a teret. A szabadon futó csövek az indusztriális stílus részévé váltak, így a loftok nagy részénél - az eredeti gyárakhoz hasonlóan – nem takarják el őket, bár a lakás stílusától függően akadnak olyan megoldások is, mikor álmennyezet mögé rejtik ezeket a gépészeti elemeket. Ha egyéb ipari elem is található a lakásban, azt mindenképp kiemelik, és így díszítőelemmé teszik.
Az ipari múltra emlékeztető elemek megtartása:


A loftok jellemző anyaghasználata:


Az ipari múlttal szorosan összefügg az anyaghasználat. Az eredeti felületeket az új tulajdonosok jellemzően minél inkább próbálják megőrizni, és az új beépítéseket is ezekkel harmonizáló anyaghasználattal alakítják ki. Így gyakori a vakolatlan téglafal, a nyersbeton felület, az öntött műgyanta padló, a rozsdamentes acél, nyers fa, vas és üveg használata. A lakályosság megteremtése érdekében azonban a padlón előfordul a melegburkolat is.








Jellemző lámpák:


A lámpákkal kapcsolatban nincs általánosan bevett gyakorlat, ám elmondható, hogy gyakoriak a függesztékek, ezen belül is különösen az ipari jellegűek, az ív állólámpák, az indusztriális jellegű íróasztal-és állólámpák (pl. ipari reflektorok), a látványos design darabok, illetve gyakori, hogy az ipari környezet kontrasztjaként kristálycsillárokat használnak (sok esetben akár antik darabokat is). A lámpák feladata, hogy még fényesebbé, hangulatosabbá tegyék az egyébként is napfényes lakásokat.


Tom Dixon - Beat light

Castiglioni fivérek - Arco lámpa



Ipari lámpa egy olaszországi autószerelő műhelyből

Jellemző bútorok:


A loftok berendezése a tulajdonos igényeitől függően gyakorlatilag bármilyen stílusban kialakítható, ám leggyakoribb mégis a minimalista és az indusztriális jellegű berendezés. Gyakori bútor a kartotékszekrény, mely az ipari múltat jelzi. A mid century modern jegyében sok helyen előfordulnak „retró” bútorok, mint például a képen látható tv-állványként használt fiókos szekrény. A loftok berendezésében gyakran találkozhatunk design-klasszikusokkal, vagyis olyan bútordarabokkal, melyeket a XX. század nagy designerei terveztek.
Eames házaspár - Paw székek


Xavier Pauchard - Tolix chair (1934)

Mies van der Rohe - Barcelona chair (1929)

Arne Jacobsen - Egg chair (1958)

Chesterfield bőrkanapé




Jellemző textilek, kiegészítők:

A loftokban az óriási ablakok előtt gyakran egyáltalán nincs függöny, ám ha ezt valaki mégsem tartja jó megoldásnak, akkor vékony, áttetsző anyagokat használnak függönyként, mely átengedi a fényt, ám kizárja a kíváncsi tekinteteket. A padlóra van, hogy semmit sem terítenek, de ha igen, akkor a perzsaszőnyeg és az állatbőrök különösen kedveltek, de bármilyen más szőnyeg használata is elképzelhető. Dekorációként gyakoriak a festmények, műalkotások, régi fényreklámok és egyéb feliratok, és az ipari múltra emlékeztető egyéb apróságok (pl zománctáblák).












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!